Kelesztés nélküli pogácsa

 

 

 

 Hozzávalók:

 

1 kg finomliszt
5 dkg friss élesztő25170 kelesztes-nelkuli-pogacsa
5 dl liter tej
1,5 evőkanál só
1 kávéskanál kristálycukor
2 dl napraforgó Vénusz olaj olaj
kb. 5 dkg vaj
30-40 dkg trappista sajt (de lehet vegyesen füstölttel is)
1 db tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

 

1 dl langyostejbe 1 kávéskanál cukrot teszünk, beledobjuk az élesztőt, kicsi lisztet, néhány percet várunk, felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi langyos tejet, a lisztet, az olajat és a sót, összegyúrjuk. Nem kell keleszteni a tésztát!

 

A tésztát kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagságúra, megkenjük olvasztott vajjal, és reszelt sajtot szórunk rá. Feltekerjük. Átgyúrjuk, majd ismét kinyújtjuk, és tetszés szerinti nagyságú szaggatóval kiszúrjuk a pogikat. Tetejét megkenjük tojással , és reszelt sajttal megszórjuk.

 

200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Megjegyzés:

 

A sütő aljába érdemes betenni egy forró vízzel teli hőálló tálkát (pl. fém konzervdoboz), mert a gőz nagyon jót tesz a kelt tésztáknak.

 

A receptet és a fotót HossoAni küldte. Köszönjük!

 

 

Káposztás ragu rizzsel receptkaposztas ragu 0124

 

hozzávalók 4 főre
2 ek olaj
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 kg sertéscomb
só, 1 kk bors
1 tk kapor
2 dl fehérbor
1 db húsleveskocka
1 kisebb káposzta
1 nagy tejföl
2 ek liszt
0,5 l víz

 

Elkészítés:
Vékony csíkokra vágjuk a húst, a káposztát és a vöröshagymát.
A hagymát az olajban üvegesre pároljuk. Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát.
Ha a hús megpirult, felengedjük a borral, beletesszük a húsleveskockát és a csíkokra vágott káposztát. Az egészre vizet öntünk.
Ha puha a hús, behabarjuk tejföllel és liszttel. Apróra vágott kaporral ízesítjük.
Köretként rizzsel tálaljuk.
költség: 1500 Ft
költség egy főre: 375 Ft
elkészítettem: 6 alkalommal

 

 

 

Farsangi fánk magyarosan

 

Őseink a farsangi fánknak mágikus erőt tulajdonítottak.fank 01

A farsangi időszak elképzelhetetlen fánk nélkül, aminek megannyi elkészítési formája létezik: hagyományos vagy klasszikus, erdélyi vagy modern, forgácsfánk, rózsafánk, csöröge, a lényeg, hogy ellenállhatatlanul ízletes legyen. Igyekezzünk jó fánkot készíteni, mivel őseink a farsangi fánknak mágikus erőt tulajdonítottak.

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 5 tojássárgája, ízlés szerinti lekvár, kevés porcukor és olaj a sütéshez szükséges.

 

Elkészítés:

Az előkészület szakaszában a lisztet egy nagyobb és mélyebb tálba szitáljuk, időközben a tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukor, ezt követően negyed órát pihentetjük. Második lépésben a liszt közepébe egy mélyedést nyomunk, amibe beleöntjük az élesztős tejet, amihez hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, egy nagyobb csipet sót, a vajat és annyi tejet, hogy lágy-, de nem ragacsos tésztát kapjunk.

Harmadik lépésben jöhet az összedolgozás: addig verjük, amíg a tészta hólyagos lesz, majd letakarjuk konyhakendővel és 30 percig percig kelesztjük, annak érdekében, hogy a tészta a kétszeresére dagadjon.

Negyedik lépésben lisztezett deszkán a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A szaggatás során megmaradt tésztadarabokat újból összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Tetszés szerint a fánkok közepét pl. egy gyűszűvel benyomkodjuk. Lényeges, hogy a fánkokat még a deszkán is, sütés előtt 15-20 percig pihentessük.

Ötödik lépésben egy nagyobb edényben bőséges olajat forrósítunk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalunkat fedő alatt 4 percig süssük, második oldalukat pedig fedő nélkül további 3 percig továbbsütjük. Utolsó lépésben papírkendőre szedjük, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen, néhányat üresen is hagyhatunk, a többit pedig megtöltjük ízlés szerinti lekvárral. Végül megszórjuk porcukorral. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 Spagetti holland módra

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg spagetti
  • 10 dkg reszelt edami sajt
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 evőkanál só és ízlés szerint törött fehér bors.

Elkészítés:

a tésztát összetöröm és a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm. Meleg vízzel leöblítem és melegen tartom. Közben egy edényben a nagyon finomra vágott szalonna zsírját kisütöm, a pörcöt leszűröm.
a főtt tésztát összekeverem a szalonnazsírral, borssal és tejszínnel, majd tűzálló tálba terítem. A reszelt sajttal egyenletesen behintem a tetejét és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Annyi ideig sütöm, amíg a sajt nyúlósra nem olvad a tetején. Villával átkeverem, és máris tálalom.

 

Makaróni sajtkrémmel

 

Hozzávalók:

 

  • 50 dkg makaróni
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg füstölt trappista sajt
  • 3 dkg parmezán sajt
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg vaj, vagy Rama,
  • frissen őrölt bors

 Elkészítés:

 

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Olvasztott vajra szedjük. A tejfölben kikeverjük a tojássárgáját és a reszelt füstölt trappista sajtot. A krémet sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A sajtkrémet a makarónira öntjük és gyakran kevergetve addig melegítjük, amíg a sajt megolvad. Tányérokba szétosztjuk és meghintjük a reszelt parmezán sajttal.

 

Epres túrótorta

 

HozzávalókEpres túrótorta

 

  • 1 csomag (25 gramm) zselatinpor 2 dl tej 50 dkg tehéntúró 20 dkg Rama 20 dkg porcukor 1-2 tojássárgája 60-70 dkg friss eper, de másféle friss, vagy konzerv gyümölcs is lehet 25-30 darab babapiskóta 2-3 evőkanál rum (ez el is maradhat)


Elkészítés

 
1.A  zselatint a tejbe szórjuk, majd kevergetve felforraljuk, ezalatt a zselatin elolvad benne. Megvárjuk, amíg langyosra hűl.

2.A túrót merülőmixerrel kikeverjük, de még simább lesz, ha szitán átpasszírozzuk. Ezután a puha, szoba-hőmérsékletű Ramával, a porcukorral, a tojássárgával és a tejes zselatinnal simára keverjük.

3.Egy tortaforma belsejét folpackkal kibéleljük. Az epret kicsumázzuk és a forma alját kirakjuk vele. A zselatinos túrókrémet rásimítjuk. A babapiskótával úgy rakjuk ki a tetejét, hogy minél jobban kitöltse, ehhez ha kell, néhányat össze is törhetünk.

4.A rummal meglocsoljuk, majd letakarjuk és betesszük a hűtőszekrénybe néhány órára.

5.Tálaláskor egy tálra borítjuk és a folpackot lehúzzuk róla. Forró vízbe mártott késsel cikkekre vágjuk. Tálalhatunk hozzá tejszínhabot is.